Veelgestelde vragen

Hoeveel woningen worden er in totaal gebouwd?

Buurtstede is het centrale wijkdeel van Veenendaal-oost met ca. 1200 woningen en grotendeels gerealiseerd en bewoond. Aan de ontwikkeling en realisatie van de nog resterende nieuwbouwopgave wordt gewerkt.

In Veenderij (het zuidelijk wijkdeel) worden in totaal circa 1.000 woningen gebouwd, variërend van vrijstaande en twee-onder-een-kap tot rijwoningen en appartementen. Ook zijn in dit wijkdeel vrije kavels in verkoop gebracht. In Veenderij zijn de meeste woningen verkocht.

In Groenpoort (het noordelijk wijkdeel) is de ontwikkeling van nog eens zo’n 970 woningen gepland. Begin 2023 wordt gestart met het bouwrijp maken van de eerste fase Groenpoort.

Hoe kom ik te weten wanneer nieuwe woningbouwprojecten worden aangeboden?

De beste manier om op de hoogte te blijven is om je aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Je ontvangt dan regelmatig een e-mail in je mailbox met nieuws over de laatste ontwikkelingen in de wijk, eventuele aankondigingen van start verkopen of start bouwmomenten, evenementen e.d.

Nieuws over start verkoopmomenten van projecten wordt doorgaans door de ontwikkelaars/makelaars ook via de lokale kranten gedeeld en via de Facebookpagina’s van Veenendaal-oost en Veenderij.

Komen er huurwoningen/-appartementen in de wijk?

Ja, in Veenendaal-oost is ook aanbod aan huurwoningen/appartementen.  Deels is dit vrije sector huur (staat vermeld bij het woningaanbod op deze site), deels sociale huur. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, dient u ingeschreven te staan bij huiswaarts.nu. Informatie over aanbod vind je op de website van Veenvesters.

Zoek je een huurwoning in de wijk, zorg dan dat je staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief . Wij houden je dan graag op de hoogte van het laatste aanbod in Veenendaal-oost. Bij het woningaanbod op deze site vind je de courante en verwachte huur en koop nieuwbouwwoningen en appartementen.

Heb je een (tijdelijke) huurwoning nodig (misschien als overbrugging tussen de verkoop van je huidige woning en de oplevering van het nieuwe huis), kijk dan bijvoorbeeld eens op:
www.funda.nl/huur/veenendaal/
http://www.vevastgoed.nl/Woningen.html

Komen er koopappartementen?

In de wijk worden normaal gesproken ook koopappartementen aangeboden. Houdt hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten. Kijk daarnaast ook regelmatig bij het woningaanbod op deze site!

Komen er ook bouwkavels  in Groenpoort?

In Groenpoort wordt nieuw aanbod aan bouwkavels verwacht. Nieuws hierover melden wij t.z.t. via onze nieuwsbrief en deze website.

Komen in Groenpoort ook levensloopbestendige woningen?

Op dit moment is dat nog niet bekend. Houdt hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten (aankondigingen van start verkoop e.d.) en het woningaanbod op deze site.

Ik ga voor het eerst een huis kopen. Waar vind ik relevante informatie?

Ga je voor het eerste een huis of appartement kopen? Dan zijn er ongetwijfeld veel vragen. Hoe pak ik dit aan, waar vind ik algemene informatie over dit onderwerp? Wij geven hierbij wat tips:
-Vereniging Eigen Huis, voor informatie over het kopen van nieuwbouwwoningen en kavels: https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen
-Huis & Hypotheek, voor onafhankelijk hypotheekadvies: https://www.huis-hypotheek.nl/
Natuurlijk kun je ook bij je eigen bank een afspraak maken om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
De lokale makelaars kunnen je ook verder helpen met informatie over de woningmarkt ter plaatse.

Zit er altijd standaard een keuken en badkamer in een nieuwbouw koopwoning?

Nee, dat is niet altijd zo. Dit wordt door de ontwikkelaar bepaald en verschilt per project. Meestal staat de informatie hierover in de verkoopbrochure van het betreffende project. Je kunt dit navragen bij de verkopende makelaar(s).

Komen er in Veenderij en Groenpoort ook speelplekken voor kinderen, net als in Buurtstede?

Op elk eiland van Veenderij en in de buurtjes van Groenpoort  is een centrale ontmoeting- of speelplek gepland. Bewoners worden over het algemeen betrokken bij de inrichting ervan. De oudere jeugd kan uiteraard ook gebruik maken van de diverse speel/sportplekken in het naburige Buurtstede. Op de website vind je verschillende inrichtingsplannen.

Ook De Groene Grens biedt mogelijkheden voor ontspanning en recreatie.

Hoe wordt bepaald wie voor welke woning in aanmerking komt, na inschrijving voor een project?

De ontwikkelaar van het project waarvoor je je hebt ingeschreven beslist of er geloot wordt of toegewezen. Dit verschilt per project. Je kunt dit altijd even navragen bij de ontwikkelaar of de verkopende makelaar.

Is er horeca in Veenendaal-oost?

Op eiland L in Veenderij vind je De Fuut, een daghorecazaak. De Fuut ligt onderin het appartementencomplex van DOK6 en aan het centrale water van Veenderij.
In het Ontmoetingshuis in Buurtstede is Sportcafé De Buurman gevestigd, in het winkelcentrum ernaast zit cafetaria de Foodmaster.

Is de rotonde Rondweg-oost/Van Essenlaan op dit moment de enige toegangsweg naar Veenendaal-oost?

Vooralsnog is de Van Essenlaan de toegangs- en ontsluitingsweg voor Veenendaal-oost.
Een extra ontsluiting is voorzien vanuit het noordelijk wijkdeel Groenpoort.

Kan je via het water vanuit Veenderij op de Grift komen?

Het is niet mogelijk om direct via het water de Grift te bereiken. Dit heeft te maken met het waterbeheer binnen Veenderij. Wel kan met een bootje door Veenderij worden gevaren en worden enkele kano-oversteekplaatsen in Veenderij gerealiseerd.

Is er een gasaansluiting in de wijk voor verwarming en koken?

Veenendaal-oost is een “gasloze” wijk. Dat betekent dat je op een andere wijze moet koken, bijvoorbeeld via inductie.

De verwarming en warmwatervoorziening in Veenendaal-oost worden door DEVO verzorgd. DEVO staat voor Duurzame Energie Veenendaal-oost. Het voordeel van dit systeem is dat het niet alleen verwarmt in de winter, maar ook voor koeling zorgt in de zomer. Meer informatie vind je hier>

Is er een winkelcentrum in Veenendaal-oost?

Buurtstede, het centrale wijkdeel van Veenendaal-oost, heeft een compleet winkelcentrum. De voorzieningen met een functie voor de hele wijk liggen rond het centrale plein, de Brink. Zo zijn er twee supermarkten (een Lidl en een AH) en aanvullende kleinere winkels, zoals Het Kruidvat, Vivant, Roelofsen Bloemen, Ami kappers en Foodmaster.

Hoe en waar kan ik me aanmelden voor een winkelpand?

Alle beschikbare winkelruimtes zijn inmiddels verhuurd. Voor informatie over eventueel toekomstige mogelijkheden, kun je een mail sturen naar vastgoedbeheer@lidl.nl en daarin je interesse aangeven.

Wanneer begint de realisatie van Groenpoort?

Begin 2023 wordt gestart met het bouwrijp maken van de eerste fase Groenpoort. Gestart wordt in het zuidelijk deel van Groenpoort en vervolgens wordt richting het noorden gewerkt. Via onze nieuwsbrief en website houden wij je van de ontwikkelingen op de hoogte.

Is er glasvezel in Veenendaal-oost c.q. Veenderij?

Ja, via Reggefiber wordt glasvezel geleverd in de wijk. De internetprovider dient door de koper/eigenaar van de woning zelf te worden gekozen en verzorgd.

Gekocht en dan verhuizen – handige tips en checklist

Er komt een heleboel op je af wanneer je gaat verhuizen. Handige tips, een checklist en nog meer informatie vind je bijvoorbeeld hier>